Dél-Indiai körút (14 nap) - Helian - utazási iroda (2024)

1. nap: 2024. december 31. kedd

Indulás Budapestről Chennaiba (Madras), jelenleg a Lufthansa 200.000 Ft körüli árat kínál frankfurti átszállással. (BUD→FRA LH1343 06:10→07:50; FRA→MAA LH758 10:15→00:10)

2. nap: 2025. január 1. szerda

Érkezés Chennaiba a hajnali órákban, a szállás elfoglalása, pihenés, majd reggeli után városnézés, akklimatizálódás a kellemes, nyári hőmérsékletet (28-30°C) kínáló tengerparton. Madras volt az az arkhimédészi pont (Szt. György erőd), ahonnan a britek meghódították a szubkontinenst. Ennek megfelelően számtalan, a brit gyarmati időkből származó emlék színesíti Dél-India legnépesebb metropoliszát (6,6 millió lakos). Az Állami Múzeum, a Legfelsőbb bíróság épülete és a Szt. György erőd felkeresését követően ellátogatunk Tamás apostol mártírhalálának és relikviáinak helyszínéül szolgáló Szt. Tamás-hegyre, majd az egykori, számára hajlékot nyújtó barlang felett emelt katedrálist tekintjük meg (San Thome katedrális). Ezt követően a Marina Beach-en sétálunk, vacsorázunk.

3. nap: 2025. január 2. csütörtök: Chennai (Madras) – Mamallapuram (Mahabalipuram) – Puduch*erry (Pondicherry) kb. 160 km

Reggeli után az Indiai-óceán melléktengere, a Bengál-öböl partvidékén haladunk déli irányban, első megállónk a Madras Crocodile Bank, mely 15 krokodilfaj – többek között a kipusztulás szélén álló indiai gaviál – otthona, számos más hüllő- és madárfaj mellett. Ezt követően az UNESCO világörökségi helyszínként nyilvántartott Mamallapuramba látogatunk. A dél-indiai hindu dinasztiák egyik legjelentősebbje a Pallava uralkodók lélegzetelállító építményeit tekintjük meg. Tulajdonképpen az építmény jelző csak az évszázadokon keresztül a tengerparti hom*okdűnék alá temetett Parti-templom esetében helytálló, mivel a többi látnivaló olyan monolit, pl. a VII. századi Öt Ratha-szentélyei, amelyeket hatalmas, több milliárd éves gránitsziklákból faragtak ki. Gigantikus ingókőként vigyázza a tájat Krishna vajlabdája, de az igazi meglepetést a mitikus Arjuna vezeklése című, csodálatos, monumentális relief tartogatja számunkra. Befejezésül a Dharmaraja barlangtemplomának hűsében idézhetjük fel a Pallavák és szobrászaik zsenialitását. A szállásunk az egykori francia gyarmat Pondicherry varázslatos, belvárosi rue-inek egyikében lesz, ahonnan elsétálhatunk a Basilique du Sacré-Cœur de Jésus de Pondichéry, vagy a Cathédrale de l'Immaculée-Conception de Pondichéry templomaihoz a francia riviérát idéző tengerparton.


4. nap: 2025. január 3. péntek: Pondicherry (Puduch*erry) – Chidambaram – Tranquebar (Tharangambadi) – Kumbakonam kb. 180 km

A francia Pondicherryből az egykori dán gyarmat Tranquebarba (Tharangambadi) utazunk – az egyik legszentebb Síva-szentély (Chidambaram) felkeresése után –, ahol meglátogatjuk az 1624-ben épült Dansborg erődjét, illetve a New Jerusalem-templomot. Ezt követően egy időre elszakadunk a tengerparttól és a gyarmati kulturális örökségektől, a szárazföld belseje és a dravida civilizáció magterülete felé vesszük az irányt, ahol az első megállónk és a szálláshelyünk a 18 templomáról híres, a hatalmas Chola-dinasztia egyik legfontosabb, ősi városa, Kumbakonam lesz, itt – többek között – elmerülünk a XII. századi, ma is működő UNESCO világörökségi Airavatesvara-templom vibráló, színes történetében.


5. nap: 2025. január 4. szombat Kumbakonam – Thanjavur (Tanjore) – Chettinadu kb. 140 km

Újabb UNESCO világörökségi helyszín vár ránk a lenyűgöző, Szent István korabeli Brihadishwara-templom Thanjavurban, amely alakjával, díszítéseivel, a felhasznált építőkövekkel és az elhelyezkedésével is különbözik a többi, Tamil Nadu-i hindu templomtól. A Cholák templomépítészetének remeke után az 1535-ben, a Nayak-dinasztia építtette, hét különböző építészeti stílust ötvöző királyi palotába látogatunk. Ezt követően Chettinaduba utazunk, mely a helyi, gazdag chettiar kereskedőközösség legfontosabb települése volt, ennek környékén kb. 20000 egyedi kialakítású, különlegesen díszített kúriát építettek, ezek közül tekintünk meg néhányat, illetve az éjszakát is egy ilyen „örökséghotelben” töltjük.


6. nap: 2025. január 5. vasárnap Chettinadu – Kanyakumari (Cape Comorin) kb. 340 km

Chettinaduból több milliárd éves maradványhegyek között, Tamil Nadu államot átszelve, a szubkontinens legdélebbi pontjára utazunk, Kanyakumáriba, ahol három víztest találkozik: az Indiai-óceán, a Bengál-öböl és az Arab-tenger. Ennek megfelelően kiemelkedően szent helyről van szó, melyet érdemes körbesétálni, a kisebb-nagyobb nevezetességeket felkeresni, élvezni a különleges atmoszférát. A kagylókürtökkel búcsúztatott (és másnap hajnalban köszöntött) Nap tengerbe olvadása egyedülálló élmény, csakúgy, mint a napfelkelte. A kontinenstől 400 m-re található kisebb gránitszigeteken álló, grandiózus (40,5 m magas) Thiruvalluvar-szoborhoz (tamil költő) és a Vivekananda-emlékműhöz való hajózás opcionális (kb. negyedóra és kb. 1000 Ft).


7. nap: 2025. január 6. hétfő Kanyakumari (Cape Comorin) – Varkala kb. 150 km

Megtekintjük a napfelkeltét a Bengál-öböl felett, majd a reggelit követően az Arab-tenger partján folytatjuk utunkat a gyönyörű keralai Varkala strandja felé. Varkalában két éjszakát töltünk, lehet választani a tengerparti pihenés és a csodálatos keralai lagúnák felkeresése között.


8. nap: 2025. január 7. kedd: Varkala

Tengerparti pihenés vagy, (opcionális) csónakázás a keralai lagúnákban.


9. nap: 2025. január 8. szerda Varkala – Fort Kochi (Cochin) kb. 170 km

Kb. 5 órás közlekedés után, mely az Arab-tenger Malabár-partján, lagúnákkal szabdalt vidéken történik, megérkezünk India egyik legvarázslatosabb városába, Fort Kochiba, mely, ahogyan a keralaiak nevezik földjüket, „Isten saját országa” egyik gyöngyszeme. Itt a multikulturalizmus megélt történelmi valóság. Az itt megtermelt fűszerekért tolongtak a kereskedők a világ minden részéről, ezért a kínai, arab, zsidó, európai, őskeresztény, katolikus és persze hindu kulturális kavalkád egyedülálló keveréke testesül meg az itteni turisztikai vonzerőkben is. Felkeressük az Indiába tengeri úton először megérkező európai felfedező, a portugál Vasco da Gama sírját a Szt. Ferenc-templomban, a több, mint 400 éves zsinagógát a fűszerkereskedők negyedében, a holland palotát, a kínai halászhálókat, részt veszünk egy csodálatos történetmesélő táncelőadáson, a kathakalin.


10. nap: 2025. január 9. csütörtök Fort Kochi – Munnar kb. 140 km

Délelőtt felkapaszkodunk az egyedülálló látványt nyújtó Nyugati-Ghatok ősi hegységének lejtőin a britek által alapított hegyi állomásra, az 1500 m magasan fekvő Munnarba (itt elővehetjük az utazás megkezdésekor elpakolt melegebb ruháinkat), amely a dél-indiai teatermesztés központja, a Nilgiri tea hazája. A hegyoldalakon mindenütt látható teacserjék a zöld számtalan árnyalatában pompáznak, rövid sétát teszünk az ültetvények között, majd a különböző teaféléket kóstolhatjuk.


11. nap: 2025. január 10. péntek Munnar – Madurai kb. 160 km

Ezen a napon is kárpótol minket a tájkép hosszú utazásunk során. Eleinte a Nyugati-Ghatok szerpentinjein kanyarog utunk, de később – újfent – a Tamil-síkra is leereszkedünk, hogy keleti irányból jussunk el Dél-India egyik leghíresebb, ősi városába, vagyis Madurai felé vesszük az irányt, amely az ősi tamil civilizáció kulturális fővárosa, egyben India egyik legrégebb óta lakott városa. Madurainak kiterjedt kereskedelmi kapcsolatai voltak, pl. az ókori Rómával is. A település szíve és lelke a hathektáros Meenakshi Amman-templom, melynek jelentőségét a Taj Mahalhoz szokták hasonlítani. A szent hely felkeresése után még a Tirumalai Nayak-palotát látogatjuk meg, illetve a naplementét a Mariamman Kovil Teppakulamnál várjuk be.


12. nap: 2025. január 11. szombat Madurai – Tiruchirappalli (Trichy) – Chennai kb. 450 km

A reggelit követően Tamil Nadu állam földrajzi középpontjában fekvő Tiruchirappalliba érkezünk, mely már az i.e. III. században is a Cholák fővárosa volt, akiktől a Pallavák ragadták el, majd a Pandyák kezébe került, de még a Delhi szultanátus urai is diszponáltak felette. Ennek megfelelően eklektikus és grandiózus kulturális örökséggel rendelkezik. A hatalmas gránitbatoliton elhelyezkedő, 400 lépcsőfok megmászásával elérhető Sziklaerőd-templom és az azon túl még 187 lépcsőt legyőzve megközelíthető Ganésa-templom különleges atmoszférájuk mellett nagyszerű kilátást ígérnek az ősi városra, többek között a fantasztikus, sokak szerint India legnagyobb templomára, a Sri Ranganathaswamyra (természetesen felkeressük), mely 49 különböző szentélynek ad otthont. A városnézést követően kb. hatórás utazás vár ránk Chennaiba.


13. nap: 2025. január 12-13. vasárnap-hétfő Chennai – Budapest

Szabadprogram, bevásárlás Chennaiban. Indulás Budapestre éjfél után nem sokkal.

Dél-Indiai körút (14 nap) - Helian - utazási iroda (2024)

References

Top Articles
30 Can't-Miss Things to Do in Raleigh, N.C.
A Long-Weekend Travel Guide for Raleigh and Durham, North Carolina
Fan Van Ari Alectra
Zabor Funeral Home Inc
Celebrity Extra
Here are all the MTV VMA winners, even the awards they announced during the ads
What Auto Parts Stores Are Open
Hotels Near 500 W Sunshine St Springfield Mo 65807
Klustron 9
Wild Smile Stapleton
Goteach11
Chase Claypool Pfr
Skip The Games Norfolk Virginia
Campaign Homecoming Queen Posters
Rosemary Beach, Panama City Beach, FL Real Estate & Homes for Sale | realtor.com®
The most iconic acting lineages in cinema history
Dutchess Cleaners Boardman Ohio
Byte Delta Dental
Louisiana Sportsman Classifieds Guns
Canvas Nthurston
R Cwbt
V-Pay: Sicherheit, Kosten und Alternativen - BankingGeek
Homeaccess.stopandshop
Boston Dynamics’ new humanoid moves like no robot you’ve ever seen
Southland Goldendoodles
When Does Subway Open And Close
Accuweather Minneapolis Radar
Craigs List Jonesboro Ar
Tuw Academic Calendar
27 Fantastic Things to do in Lynchburg, Virginia - Happy To Be Virginia
Bfsfcu Truecar
Viduthalai Movie Download
Jail Roster Independence Ks
Vip Lounge Odu
Dubois County Barter Page
Best New England Boarding Schools
R3Vlimited Forum
The Venus Flytrap: A Complete Care Guide
1987 Monte Carlo Ss For Sale Craigslist
EST to IST Converter - Time Zone Tool
Petsmart Distribution Center Jobs
Metro 72 Hour Extension 2022
Mydocbill.com/Mr
“Los nuevos desafíos socioculturales” Identidad, Educación, Mujeres Científicas, Política y Sustentabilidad
Michael Jordan: A timeline of the NBA legend
Mixer grinder buying guide: Everything you need to know before choosing between a traditional and bullet mixer grinder
Locate phone number
Gamestop Store Manager Pay
O'reilly's On Marbach
Pilot Travel Center Portersville Photos
Frank 26 Forum
Bomgas Cams
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6137

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.